RUG AAN RUG

Etienne Boileau

Toon Berghahn

Reislustig landschapschilder

Samensteller van archetypische landschappen

Het landschap is absoluut favoriet in de schilderijen van Toon Berghahn: Een mistig moerasgebied in Frankrijk, dichte naaldbossen in Scandinavië, of het hooggebergte in de Alpen en de Himalaya; stuk voor stuk zijn het machtige inspiratiebronnen voor zijn doeken, die eigenlijk een verzameling aan ervaringen vormen die hij tijdens zijn verre reizen heeft opgedaan. Laat je als kijker vooral opnemen in zijn majestueuze landschappen, maar neem ze vooral niet al te letterlijk, want dan ga je behoorlijk de fout in.

Toon Berghahn Zonder titel 2003
160 X 180 cm Acryl en olieverf op linnen

Romanticus

Berghahn blijkt een romanticus; hij maakt het liefst grote sfeerlandschappen met daarin enkele dramatische gebeurtenissen. Zijn bewondering geldt dan ook landschapschilders als Caspar David Friedrich en Turner. Maar ook het werk van Hans Broek en Michael Rädecker, boeit hem. Is deze hang naar romantiek een vlucht uit de realiteit?

"Ik wil een wereld binnen de werkelijkheid schilderen en doe dat overigens vrij analytisch. Toch zijn het geen onderkoelde schilderijen die ik maak. Ze dragen wel degelijk stemmingen en emoties in zich mee. Ik zie dit werk als een belangrijk tegenwicht tegen minimal art en conceptuele kunst waar ik helemaal niets mee heb. Volgens mij heeft de conceptuele kunst z’n beste tijd gehad. Veel wat in de jaren tachtig en negentig geproduceerd werd, was niet bijster interessant."

 

Verwijzingen naar actualiteit

"De foto’s die ik tijdens mijn wandeltochten maak, schilder ik later thuis niet letterlijk over. Ze dienen slechts als een reminder, voor mij zijn ze alleen uitgangspunt. Ik schilder bewust geen bestaande plekken in de natuur, maar stel mijn landschappen later samen aan de hand van foto’s, eigen ervaringen en herinneringen, en de hedendaagse beeldcultuur van bijvoorbeeld National Geografic. Natuurervaringen kunnen net zo goed van televisie komen als van mijn eigen trektochten. Dus wat ik op tv heb gezien, kan ik ook heel goed in mijn schilderijen verwerken.

Berghahns nieuwe serie landschappen is vooral te zien als een verwijzing naar de actualiteit. Thema’s als schade aan het milieu en het verdwijnen van de natuur komen er duidelijk in naar voren. hij laat die afbraak op overtuigende wijze zien; een afgebrand bos, een zware overstroming of een door de opwarming van de aarde veroorzaakte lawine." Terwijl ik in zijn atelier verschillende doeken bekijk, vraag ik hem naar de herkenbaarheid van zijn landschappen. Je kunt als kijker onmiddellijk zien op welk land of continent ze betrekking hebben. "Je treft inderdaad heel duidelijk verschillende landschappen uit diverse continenten in mijn werk aan. Ik vind het mooi als mensen de plekken die ik schilder herkennen, zonder er zelf geweest te zijn. Het zijn als het ware archetypische landschappen die ik schilder, gebaseerd op informatie die in ieders geheugen ligt opgeslagen. Wellicht dat ze daarom zo aanspreken ".

 

Toon Berghahn woont en werkt in Amsterdam, en heeft sinds zijn afstuderen aan diverse exposities deelgenomen. Werk van hem is te zien op zijn website (www.toonberghahn.nl)

 

terug