Kunst van de Dag door Anutosh Willems


Hier is een kunstenaar die het gegeven ruimtelijkheid weer helemaal anders aanpakt. Toon Berghahn exposeert tot het eind van de maand samen met Paul Smulders bij Galerie Clement in Amsterdam. Het is een beetje beroepsdeformatie om kunst die je ziet te associëren met dingen die je al kent of waar het je aan doet denken. Veel met name amerikaanse illustere kunstenaars zijn Toon natuurlijk voorgegaan in het exploreren van de ruimte op een schilderkunstige en toch niet conventionele manier. Soms zijn het beeldhouwers die steeds vlakker gaan werken of schilders die de ruimte in groeien. Ik moet daarbij vooral aan Frank Stella denken. Die in 1988 gigantische barokke, bijna wulpse doeken/werken in het stedelijk had hangen. Die dan nog wel aan de muur hingen als doek maar verder zo kleurrijk en explosief de museum zaal inkwamen dat de latere stap naar architectonische projecten heel klein was. Zo'n Stella overview in het museum zou trouwens niet misstaan in een doek van Toon die ook monumentaal werk in zalen schildert.

Het zijn met name de interessante kleurkeuzes - die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben - en de fysieke ruimtelijkheid van het werk die een mooie volgende stap zijn in het oeuvre van Toon Berghahn.
Hij was namelijk eigenlijk al een weg ingeslagen van het tonen van een ruimte in een ruimte. Met ingenieus geschilderde ruimtes van musea en paleizen waar fictieve doeken hangen van veelal abstracte schilders, die hij natuurlijk allemaal ook zelf is als maker van hetzelfde doek. Mooi staaltje op het verkeerde been. Maar hij neemt je als kijker dan wel meer bij de hand. Dit werk is meer volwassen en dat voel je vooral omdat je als kijker meer op jezelf wordt teruggeworpen. Dit werk is autonoom, niet omdat je het van meerdere kanten kunt bekijken. Dat is leuk, maar veel belangrijker is de gelaagdheid in betekenis, dat dingen naast elkaar kunnen bestaan. Een relatie aangaan en toch verschillend zijn. Die meer metafysische invalshoeken maken het werk dieper dan de fysieke ruimtelijkheid die het zo duidelijk aan het oppervlak heeft.

© Copyright 2014: Anutosh .

http://www.galeries.nl